A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A NIOK Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek, alapítványok és egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért.  Sorozatunkban bemutatjuk a 30, már a "középdöntőbe" jutott pályázót és programját.

Az Együttható pályázat szavazása már elindult az OTP Bank Facebook-oldalán. Itt te is eldöntheted, hogy melyik pályázat szimpatikus annyira, hogy a négytagú zsűri (Szalóki ÁgiTill AttilaGerencsér Balázs és Nagy Zoltán Péter) elé citálnád. Újabb bemutatkozó projektek:


Projekt neve: Jó reggelt, szomszéd!

Szervezet neve: ÉLETFA Segítő Szolgálat Egyesület

Info a szervezetről

Hiszünk az összetartó, befogadó és közösségi alapú társadalom erejében, melyhez egyesületünk közösségfejlesztéssel, valamint az önkéntesség, az aktív állampolgáriság, az európaiság eszméjének elterjesztésével, megerősítésével járul hozzá. Célunk a társadalomban felmerülő problémákra, speciális igényekre megoldásokat találni új módszerek kifejlesztésével, alkalmazásával, elterjesztésével. Tevékenységeinket saját tapasztalataink alapján kifejlesztett jó gyakorlatok átadásával, személyes és helyszíni konzultációkkal, szakmai képzések, szemináriumok, konferenciák szervezésével, különböző kiadványok megjelentetésével, önkéntes programok és önkéntes centrum működtetésével, hazai és nemzetközi együttműködésekben, szakmai hálózatokban való aktív részvételünkkel valósítjuk meg.

Projekt bemutatása

Célunk a többségi társadalomban jelen lévő romákkal szembeni sztereotípiák, előítéletek és az érzékelhető negatív diszkrimináció csökkentése Nyírbátorban. A Jó reggelt szomszéd! elnevezésű projekt célja, hogy felkutassa, a közösség előtt nyilvánossá tegye a roma- nem roma kapcsolatokat. A projekt célja továbbá, hogy együttműködéseket generáljon, oldja az elkülönülést, közös programok, akciók által tudatosítsa az emberekben az egy lakóhelyen való élés, az egymás iránt való közös felelősség fontosságát, jelentőségét. 

Projekt hatásai

A projekt célcsoportja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor város lakossága. A projekt végén várhatóan csökkenni fog a többségi társadalomban jelen lévő romákkal szembeni sztereotípiák, előítéletek és az érzékelhető negatív diszkrimináció. Sikerül megtalálni és pozitív példákon keresztül bemutatni, hogy a teljes lakosság körében vannak romák és nem romák közötti együttműködések, jó szomszédsági, munkahelyi, iskolatársi, házassági viszonyok. A megvalósított programok és tevékenységek segítségével, valamint nyilvánossá tételével sikerül a város többségi és kisebbségi lakosait közelebb hozni egymáshoz.

Szervezet weboldala

http://www.eletfaegyesulet.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/pages/%C3%89LETFA-Seg%C3%ADt%C5%91-Szolg%C3%A1lat-Egyes%C3%BClet/256173997764377

 

 

Projekt neve: Kincskereső Tündérek… egy elfelejtett világ gyermekei

Szervezet neve: Roma Nagycsaládosok Regionális Szervezete

Info a szervezetről

Az RNRSZ 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy szervezett keretek között, integráltan lehessen a hátrányos helyzetű roma és nem roma nagycsaládosokon, halmozottan hátrányos helyzetű nagycsaládban élő gyerekeken segíteni. Az egyesület munkatársai hisznek benne, hogy a képviselt gyerekek, családok, közösségek életminőségén javítani csak hosszú távon, egymást erősítő kiegészítő és egymásra épülő tevékenységekkel lehet, amely együttműködés két alappilléren nyugszik: 1. oktatáson, a képzettségi szint emelésén; illetve 2. munkahelyen, a családfenntartó képesség megteremtésével.

Projekt bemutatása

A Kincskereső Tündérek tehetségműhely projekt két, nyíregyházi szükséglakótelepi óvoda 44, HHH-s, nagycsoportosának önkéntesek bevonással olyan, mintaértékű, iskolai felkészítő képzést-nevelést ad, amely informatikai eszközzel támogatott játékos logikai gondolkodás; mesealapú szövegértés, írás-, kifejezőkészség fejlesztést és idegen nyelvi alapokat ad, játékos-oktató szabadidős tevékenységek mellett. Ezek birtokában a többségében roma családi hátterű 6-7 évesek megfelelő képesség és tudásalappal, önbecsüléssel; társaikkal egyenrangú, megélt, közösségi élmények birtokában ülhetnek be szeptembertől az iskolapadba.

Projekt hatásai

A Kincskereső Tündérek projekt közvetve érint 44 nagycsoportost, 24 önkéntest. Közvetve: 120-130 fő szülő, osztálytársak, tanáraik 60 fő. A fogadó iskola pedagógusai 50-70 pedagógus. Média. A nyomtatott média: hirdetések, a fotós híranyagok által 80-140 ezer fő; az elektronikus média: 40-50 ezer fő. A Kincskereső Tündérek Iskolások lesznek című adaptációs kiadvánnyal 1500-2000 oktatási, nevelési szakemberhez juthat el jó hírünk a régióban. A projekt rövid- és hosszú távon komplexitása okán a diákkorúakra, a szüleire kimutatható, pozitív hatást eredményez. Mintaértékénél, átültethetőségénél fogva a pedagógusoknak, civil szektorban dolgozónak figyelemfelhívó a projekt. A kisközösségnek önbecsülést, egyenrangúság érzést, a nyomon követő, patrónus rendszer okán bővülő ismeretséget jelent.

Projekt weboldala

http://nagycsaladosok.atw.hu/rnrsz_szolgaltatas/projekt.htm
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002547207701&sk=photos

Szervezet weboldala

http://nagycsaladosok.atw.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002547207701&sk=photos

 

Projekt neve: Kutyákkal a gyerekekért, vagy gyerekekkel a kutyákért?

Szervezet neve: Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Info a szervezetről

Az alapítvány személyi állománya különböző szervezeti formában az 1990-es évek közepétől tevékenykedik a magyarországi eltűnt személyek mentőkutyás, valamint eszközös felkutatásában. Célkitűzéseink többek között a segítségnyújtás és közreműködés a hazai és a nemzetközi katasztrófák és vészhelyzetek, balesetek elhárításában; a katasztrófák következményeinek felszámolásában; személyek felkutatásában és egészségügyi ellátásában; élet- és tárgymentésben való közreműködés; a feladatok ellátásához szükséges személyek és kutyák képzése és vizsgáztatása. Nemzetközi szinten az INSARAG irányelvek alapján kutató-mentő csapatlétrehozása, bevetése, fenntartása. Közhasznú alapítványunk jelenleg az egyik legaktívabb mentőkutya kiképzéssel, valamint eltűnt személyek kutyás felkutatásával foglakozó szervezet Magyarországon.

Projekt bemutatása

Jelenleg egyre többször hallunk állatkínzásról, kutyatámadásról. Szeretnénk tenni ezen cselekmények megelőzésében. A pályázat célja a kutyák jellemének, gondolkozásmódjának, viselkedésének bemutatása az ország kevésbé fejlett területein élő kisiskolásokkal. A fenti cél érdekében létrehoznánk egy rövid kiadványt, melyben taglalnánk a felelős állattartás jellemzőit. Majd ezt a kiadványt négy hónapon keresztül, összesen körülbelül 48 iskolában terjesztenénk, egy interaktív előadás keretében. Természetesen az előadásokra kutyáinkkal együtt mennénk, azok interaktívak lennének. A kérdés csak az, hogy a gyermekek segítenek a kutyáknak, vagy a kutyák a gyermeknek?

Projekt hatásai

A pályázat megvalósítása során körülbelül 48 iskola alsó tagozatos diákjait fogjuk meglátogatni, mely minimálisan 1000 gyereket jelent. Ők azok, akiket a pályázat közvetlenül fog érinteni. Közvetetten érinti a pályázat a testvéreiket, szüleiket, mely összesen legalább 3000 fő. Ez azt jelenti, hogy a pályázat előadásainak négy hónapja alatt összesen legalább 4500 ember fog értesülni a kutyákkal való bánásmód fontosságáról, a felelős állattartás jelentőségéről. Ezen kívül minimum 48 önkéntes kapcsolattartóval fogunk rendelkezni az iskolákban, és minimum 3 fő önkéntes segítő is részt vesz a pályázat megvalósításában. A kiadvány, az előadássorozat és a verseny elegendő információt adna a gyerekeknek ahhoz, hogy az első lépést megtegyék az állatok irányába. Elindulhatna egy szocializációs folyamat, melynek eredményeként kevesebb lenne az állatkínzás és a kutyatámadás is.

Szervezet weboldala

http://kutato-mento.hu/

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000768723303

 

Projekt neve: Lépj közelebb! roadshow – sport és esélyegyenlőségi napok

Szervezet neve: Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége - Ifjúsági Tagozat

Info a szervezetről

A MEOSZ-t 1981-ben a mozgássérült emberek helyi egyesületei hozták létre, és azóta is ők irányítják. A tagegyesületek száma 106. Kereteik között további 850 helyi csoport működik. 31 egyesületnél működik ifjúsági csoport. Teljes taglétszámunk mintegy 185.000. Fontos törekvésünk, hogy közelítsünk az európai normákhoz, amely a fogyatékosságot nem problémaként, hanem társadalmi kérdésként közelíti meg. Tevékenységünk fő területei: a mozgássérült emberek számára hiányzó munka - oktatási -, kulturális, sport -, szabadidős és egyéb lehetőségek megteremtéséhez segítségnyújtás, minél szélesebb körű információszerzés és –adás. A hiányzó szolgáltatások minta értékű megvalósítása és elterjesztése, a minél sokoldalúbb komplex társadalmi rehabilitáció érdekében. A kezdetektől működik Ifjúsági Tagozat is, amelynek alapvető céljai azonosak a MEOSZ céljaival, csak a fiatalokra koncentrálva. 

Projekt bemutatása

Lépj közelebb! roadshow – sport és esélyegyenlőségi napok Egy olyan rendezvénysorozatot szeretnénk a 2012-es évben az ország különböző régióiban megvalósítani, amely hosszú távú célja az esélyegyenlőség, társadalmi befogadás, tolerancia erősítése. A 7 helyszínre (Budapest, Veszprém, Balatonmáriafürdő, Zalaegerszeg, Győr, Kecskemét, Eger) tervezett programsorozat a közös tevékenységeken, élményeken (sport - élsportolók, paralimpikonok bevonásával, tánc), illetve egymás életének örömeivel és nehézségeivel (kerekesszékes akadálypálya, érzékelős-játékok) való megismerkedésen keresztül szeretné a résztvevőket ráébreszteni az önálló élet lehetőségeire, illetve az egymás elfogadásának, támogatásának fontosságára. Az egyes helyszíneken nyílna meg az a vándorkiállítás, amelyet a „Lépj közelebb!” fotó-video pályázatra beküldött legjobb alkotásokból állítunk össze.

Projekt hatásai

Helyszínenként 1000-1500 fő venne részt a rendezvényeken a tervek szerint, így közvetlenül 7000 – 10.500 fő. Mivel a szemléletformálásnak vannak közvetett hatásai is, így ennél lényegesen több embert érintene a rendezvényeink hatása a résztvevők közvetlen és tágabb környezetét beleértve. Pl. egy résztvevő diák az átéltek hatására a családjának, barátainak is tudja közvetíteni a befogadó szemléletet és talán a majd a saját gyermekeit is ennek szellemében neveli és nem fordítja el a fejét, ha a gyereke megkérdezi az utcán, hogy „miben ül a bácsi?”. A fogyatékossággal élők is nyitottabbá válhatnak és a pozitív példák által (pl. mozgássérült élsportolók, táncosok, fotósok, stb.) motiválva ők is aktívabb életet élnek majd.

Szervezet weboldala

http://www.meosz.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002711861080
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000129256247

 

Projekt neve: Miénk a város, magunknak zöldítjük!

Szervezet neve: Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség

Info a szervezetről

A Levegő Munkacsoport a részvételi demokrácia eszközeivel azért küzd, hogy minden ember egészséges környezetben, emberhez méltó módon élhessen. Mindezt stabil szakmai alapokon, politikai és gazdasági érdekektől függetlenül, következetesen és átláthatóan teszi.  Hosszú évek tapasztalata és folyamatos önképzés nyomán – szakterületünk elismert képviselői vagyunk. Munkánk során a legújabb tudományos eredményeket és nemzetközi tapasztalatokat is alkalmazzuk. Törekszünk arra, hogy szakértői bázisként a Levegő Munkacsoport tevékenységi területének legszélesebb körét lefedő tudással rendelkezzünk.

Projekt bemutatása

A fenntartható, egészséges, stresszmentes városhoz elengedhetetlenek a zöldfelületek. Ennek érdekében szeretnénk létrehozni Budapesten egy új zöld szigetet, melyet önkéntesek fognak fenntartani. Ezt a munkát a közösségi hálón szervezzük meg. A "mini parkba" legalább három fát, több cserjét, évelő és egynyári növényeket ültetünk. A területen elhelyezett, újrahasznosított anyagokból készült padon bárki megpihenhet majd. A parkot 24 órás webkamerás felügyelettel látjuk el, melyet minden bejelentkezett felhasználó láthat a projekt facebook oldalán. A zöld sziget gondozásában bárki részt vehet, csupán annyit kell tennie, hogy regisztrál és vállal egy időszakot és feladatot. A projekt online felületén elindítunk egy "szakértőnk válaszol" rovatot, ahol bárki számára segítséget nyújtunk a zöldterületek fenntartásával kapcsolatban. A projekt valódi közösséggé formálja a résztvevőket, példát mutat és tanít.

Projekt hatásai

Igazi közösségformáló projektet szeretnénk megvalósítani, mely terveink szerint közvetett és közvetlen formában is sokakat érintene. 2012-ben közvetlenül 200-250 személy fog részt venni a projektben (szavazás a végleges helyszínről, tervezés, kertépítés, a zöldterület gondozása, stb.). Közvetetten pedig (facebook, utcai járókelők) mintegy 15.000 személy érdeklődésére számítunk. De a sajtón és egyéb kommunikációs anyagokon keresztül további több százezer fő passzív elérését tervezzük. 

A projekt nem ér véget a támogatási időszakkal, mivel azt követően is fenntartjuk a létrehozott mini parkot, méghozzá a közvetlen munkákat elvégző önkéntes közösség segítségével. 

Szervezet weboldala

http://www.levego.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/groups/202646269805367/