A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A NIOK Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek, alapítványok és egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért.  Sorozatunkban bemutatjuk a 30, már a "középdöntőbe" jutott pályázót és programját.

Az Együttható pályázat szavazása már elindult az OTP Bank Facebook-oldalán. Itt te is eldöntheted, hogy melyik pályázat szimpatikus annyira, hogy a négytagú zsűri (Szalóki ÁgiTill AttilaGerencsér Balázs és Nagy Zoltán Péter) elé citálnád. Újabb bemutatkozó projektek:


Projekt neve: Mindenki bele! Aha élmény, AHA Színpad A művészet tényleg mindenkié?!

Szervezet neve: Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete álltal fenntartott AHA (A Hajléktalanok színpada)

Info a szervezetről

AHA színpad! Magyarország első, és napjainkig egyetlen rendszeresen működő hajléktalanokból, s valaha volt hajléktalanokból álló színpada. A cél egy olyan, kifejezetten amatőr színpad létrehozása volt, mely a művészet eszközeit felhasználva hoz létre értékelhető produkciót. Működésünk célja: 1. Felhívni a társadalom figyelmét a társadalom perifériáján élő emberek, családok növekvő tömegeinek problémáira. 2. Folytatni a közös munkát a hajléktalan ellátásban és a gyermekvédelmi intézményekben élő gyerekekkel, ezáltal sikerélményt nyújtva nekik. 3. Rendezvények, beszélgetések keretében formálni a felnövekvő nemzedék értékrendjét, csökkenteni előítéletességét és javítani viszonyulását a kevésbe szerencsés társadalmi rétegek megítélésében. 4. A színjátszás, mint reintegrációs módszer elfogadtatása a társadalommal, a szociális segítő szakmával, amelynek külföldön már sokéves hagyománya és szakirodalma van. 5. Önkéntes segítők bevonása minél szélesebb körben.

Projekt bemutatása

2010-ben közös produkciót hoztunk létre, átmeneti otthonban élő gyermekekkel. Ennek sikerét látva arra gondoltunk, hogy egy olyan előadást hozunk létre, melynek gyermek szereplői rendezett körülmények között élő, valamint átmeneti otthonban élő, és/vagy gyermekotthonban lakó gyermekek, felnőtt játszói pedig hajléktalan, és rendezett körülmények között élő személyek. A közös munkát az év végén mutatnánk be a közönségnek. A társadalmi csoportok egymás közötti megítélésének megváltoztatása a fő cél, oly módon, hogy a különböző csoportok tagja közös munkát hozzanak létre. Ezáltal bepillantást nyernek egymás gondolkozásába, életébe.

Projekt hatásai

A projekttel nagy társadalmi réteget vagyunk képesek megérinteni, s ezzel hosszútávon hozzá tudunk járulni a hajléktalanság elleni küzdelemhez, sikereinkkel bizonyítani tudjuk a rendezett családokban élők számára, hogy a hajléktalansággal kapcsolatos előítéleteik nem minden esetben állják meg a helyüket. Tapasztalataink bizonyítják, hogy a magyar lakosság információi a témában meglehetősen hiányosak és sok esetben, teljes mértékben tévesek. A gyermekek befogadóbbak, előítélet mentesebbek, s egy ilyen kezdeményezés preventív hatású lehet, melyet későbbi életük során fel tudnak használni, a hajléktalanná válási csapdák elkerülésére. Az egymást megismerés védi a hajléktalan létben élőket csakúgy, mint a rendezett körülmények között élőket.

Szervezet weboldala

http://www.voroskeresztbp.hu; http://hajlektalanszinhaz.eu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://hu-hu.facebook.com/pages/V%C3%B6r%C3%B6skereszt-Budapest/123388201018003
http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/pages/AHA-sz%C3%ADnpad/226388770740604

 

 

Projekt neve: PANELKOMPOSZT Fővárosi Lakótelepi Komposztálási Program

Szervezet neve: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Info a szervezetről

A házi komposztálási programok céljai: Szűnjön meg az egészség- és környezetkárosító őszi avarégetés. A helyi, azaz a házi és lakóközösségi komposztálási tevékenység minél szélesebb körű térhódítása érdekében az alábbi szolgáltatásokat kínáljuk: kiadványokat, oktatóanyagokat készítünk, rendezvényeket szervezünk. Meghívásra ismeretterjesztő előadásokat, komposztálási bemutatókat tartunk. Kezdeményezzük helyi komposztálási programok elindítását, programtervet készítünk. Vállaljuk a programok szervezését, lebonyolítását, a tevékenység ellenőrzését és utógondozását; egyszóval biztosítjuk a szükséges szakmai hátteret. Segítünk abban, hogy a már folyó programok ellenőrzött mederbe, szakmai kontroll alá kerüljenek. Komposztálási tanácsadást vállalunk, illetve saját honlapunkon ilyen szolgáltatást tartunk fenn. Részt veszünk a helyi komposztálási tevékenységet érintő jogalkotási folyamatban. 

Projekt bemutatása

A Panelkomposzt Program azt kívánja bebizonyítani, hogy egy hagyományos lakótelepen, illetve más telepszerű beépítésű lakóterületen is lehet komposztálni. A program során a jelentkező lakóközösségeknek lehetősége nyílik a közterületen épített komposztkarámban elhelyezett komposztálóedényekbe tenni a konyhában, illetve a háztartásban keletkező zöldjavakat, azaz a komposztálható anyagokat.  A program eredményeképpen a lakóközösségeknek csökken a kezelésre, elszállításra szoruló hulladéka, ezáltal lehetősége nyílik a szemétdíj csökkentésre is.

Projekt hatásai

A helyi komposztálási programok eleve a tovagyűrűző hatásokra épülnek. A komposztálás egy ősi, az ókortól fogva közismert tevékenység. A tevékenységhez kapcsolódó szemléletformáló hatás messze túlmutat önmagán a programon. A programban közvetlenül 200-500 résztvevőre számítunk. A programhoz kacsolódó rendezvényeken több ezer résztvevővel számolunk. Mivel a program újszerűsége folytán reményeink szerint jelentős érdeklődést vált ki, közvetett hatásai kiterjednek a lakótelepek több százezres, akár milliós népességére.

Szervezet weboldala

http://www.szike.eu

 

 

Projekt neve: Special Art Galéria

Szervezet neve: Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület

Info a szervezetről

A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület olyan kiemelkedően közhasznú országos szervezet, amely a fogyatékos személyek művészeti tevékenységének felkarolására, e tevékenység általánossá tételére, a speciális módszerek elterjesztésre, különféle rendezvények, képzési formák szervezésére és lebonyolítására szerveződött 1994-ben. Az Egyesület célja a sérült alkotók részére a kultúra és a művészet területén a tevékeny részvétel lehetőségének biztosítása, a képességek kibontakoztatása és fejlesztése, művészeti értékek megteremtése, személyiségfejlesztés, a rehabilitáció és társadalmi integráció előmozdítása, valamint külföldi szakmai kapcsolatok létesítése és fenntartása. Az Egyesület e célok elérése érdekében különféle rendezvények szervezése és lebonyolítása, valamint külföldi országokban működő társszervezetekkel történő kapcsolattartás területén végzi folyamatos tevékenységét. 

Projekt bemutatása

Egyesületünk pályázatának célja, hogy Special Art névvel létrehozza azt a kortárs művészeti galériát, amely helyszínként szolgál a tehetséges fogyatékkal élő művészek bemutatására, alkotásaik széles körben való megismertetésére és értékesítésére. Tapasztalataink szerint a fogyatékos emberek lehetőséget kapnak ugyan arra, hogy esetleges művészi tehetségüket kibontakoztassák, ám néhány kivételtől eltekintve a társadalom nem ismeri azokat a valós művészeti értékeket, amelyeket sérült alkotók hoznak létre. Egyesületünk különféle programjaival már eddig is sokat tett ezen értékek megjelenítéséért, e projekt keretében azonban egy olyan galériát hoz létre, amely valós és virtuális helyszínként elérhető Egerben a helyi polgárok, a turisták, és az internet segítségével több millió ember számára.

Projekt hatásai

A Special Art Galéria olyan alkotásokat szeretne nyílvánosságra hozni, széles körben megismertetni és értékesíteni, amelyek amellett, hogy fogyatékos alkotók valós művészeti értékkel bíró munkái, újszerű művészeti megoldásokat, érthető nyelven közölt emberi gondolatokat és szépséget közvetítenek. Az MSMME mintegy 30-40 műhelyében folyik olyan színvonalas alkotómunka, amelynek produktumai bevonhatók a projektbe, további 20-30 műhely más területekről kapcsolódhat a munkához. A galéria így országos lefedettséggel, mintegy 60 műhely 600 alkotójának biztosít megjelenési lehetőséget. E megjelenés hosszútávon segíti a fogyatékos alkotók közösségének kohézióját, társadalmi elismertségét, ezáltal integrációjukat, emellett a galéria hozzásegítheti őket a folyamatos alkotómunkához, az anyagi elismertség biztosításához.

Szervezet weboldala

http://www.msmme.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/#!/pages/Magyar-Speci%C3%A1lis-M%C5%B1v%C3%A9szeti-M%C5%B1hely-Egyes%C3%BClet/126603827403746?sk=info

Projekt weboldala

http://www.facebook.com/pages/Special-Art-Gal%C3%A9ria/175605639198688?sk=wall#!/pages/Special-Art-Gal%C3%A9ria/175605639198688?sk=info

 

 

Projekt neve: SZÍVVEL-LÉLEKKEL

Szervezet neve: Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület (HHBK)

Info a szervezetről

A közhasznú egyesület célja, hogy a Kárpát-medence néphagyománya minél szélesebb körben ismertté, szerethetővé váljon, és így megmaradjon a következő generációk számára is. Céljának elérése érdekében a következő tevékenységeket végzi: A Hagyományok Háza megismertetése, köztudatba emelésének elősegítése, népszerűsítése minél szélesebb körben, Magyarországon és határainkon túl egyaránt. A Hagyományok Háza támogatása. A néphagyományok iránt érdeklődő, elkötelezett személyek összefogása, mozgósítása. Igyekszik a Hagyományok Házát a néphagyományokat tisztelők találkozási helyévé alakítani.

Projekt bemutatása

A hagyományos közösségek felbomlásával általános jelenség lett az elidegenedés, elmagányosodás. 2012-ben éppen 40 éve lesz, hogy egy maroknyi fiatal elindította a táncházmozgalmat, mára közösségek ezrei léteznek a néphagyomány zártnak tűnő világában a hagyományőrző és amatőr tánccsoportoktól a citerakörökig, a zenekaroktól a kézműves tanfolyamok fiatalabb és idősebb hallgatóiig, a népművészeti egyesületektől a különböző klubokig. Sokszínű, kihívásokban és inspirációban gazdag ez a közeg. Kreatív kampányunkkal és a „Táncházak napjának” megrendezésével azt szeretnénk megmutatni, hogy van mire büszkének lennünk, van miben gyönyörködnünk, van, amiért érdemes és van, ahol ezt megtehetjük. Hisszük, hogy jó úton járunk ahhoz, hogy a néphagyomány a XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsa.

Projekt hatásai

Reményeink szerint a négy hónap alatt sikerül a széles társadalom figyelmét ráirányítanunk a népi kultúra XXI. században élő formáira. Bízunk benne, hogy többen kedvet kapnak majd, hogy népzenét tanulni írassák be kisgyermeküket, elmenjenek egy táncházba vagy elkezdjenek kézműves foglalkozásra járni. Célunk, hogy aki közösségre vágyik, kampányunk segítségével könnyen ráleljen a néphagyományból táplálkozó mai helyi kisközösségekre, értelmes elfoglaltságokra. Reméljük, hogy a táncházmozgalmat ismerők figyelmét is sikerül felhívni arra, hogy nem szabad bezárkózni, minden egyes embernek feladata, hogy minél több emberhez eljusson ez a kincs. Hosszú távon reméljük, hogy a néphagyomány különböző formái a következő generációk mindennapjait is gazdagítani fogják.

Szervezet weboldala

http://www.hagyomanyokhaza.hu/hh/kozosseg/baratikor/

 

 

Projekt neve: Törött Órák

Szervezet neve: Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány

Info a szervezetről

A Lelemény Képességfejlesztő Alapítvány a képességfejlesztő, a problémamegoldó gondolkodást fejlesztő, a kreativitást fokozó képzések és tanácsadások szervezésére, elősegítésére, támogatására és megvalósítására jött létre. Az Alapítvány fő tevékenységei: a képességfejlesztő, valamint a képességek illetve a kreativitás fiziológiájával, pszichológiájával foglalkozó - tanfolyamok szervezése, lebonyolítása és támogatása. - kutatások előmozdítása, támogatása; - könyvek kiadványok megjelentetése, a megjelentetés elősegítése, támogatása; - a fenti tárgykörben az interneten fellelhető ismeretek szélesítése, a témához kapcsolódó honlapok, weboldalak létrehozása, létrehozásának támogatása, működtetése, megfelelő tartalommal való feltöltése, az oldalak fejlesztésének elősegítése, a működtetés támogatása mind szakmai, mind anyagi támogatások formájában. Kiemelt tevékenységünk a fogyatékosok támogatása.

Projekt bemutatása

A tervezett projekt célja a fogyatékosokkal kapcsolatos előítéletek, beidegződések oldása, a velük kapcsolatos merevség enyhítése, az elfogadásukat segítő képességek fejlesztése. Ennek eszköze a „Törött órák” című Alternate Reality Game; a projekt főtevékenysége e játék létrehozása és lebonyolítása. A játékban résztvevők egy rejtélyt derítenek ki egy izgalmas, kalandos és a játékosoktól fejtörést kívánó nyomozás keretében, kreativitást igénylő feladatok sorozatát oldva meg. A projekt üzenetét e játék közvetíti: „A fogyatékosok megértésére szánt idő, energia és kreativitás magas hozammal megtérül.” A játékban 400 (önkéntes) aktív résztvevőre számítunk, akik a hatások továbbgyűrűzése által várhatóan további 4000 fő számára juttatják el az üzenetet.

Projekt hatásai

A játékban 400 (önkéntes) aktív résztvevőre számítunk, akik a hatások továbbgyűrűzése révén várhatóan további 4000 fő számára juttatják el a projekt üzenetét. Ez a korábban megvalósított ARG-ok tapasztalatai alapján reális feltételezés, mivel e játékok híre, és vele együtt üzenetük vírusként terjed. A játékosok erőteljes involváltságuk és elkötelezettségük miatt szinte kötelességüknek érzik, hogy minden barátjukat, ismerősüket értesítsék. Azaz az elsődleges célcsoport 400, míg a másodlagos 4000 fős. A projekt haszonélvezője pedig így a magyarországi fogyatékosok közösségének egésze, amelynek létszáma mintegy 600 ezer fő. A tapasztalatok szerint a játék jellegzetességéből adódóan e hatások igen hosszú távúak, évekre, sőt egy-két évtizedre is kiterjednek.

Projekt weboldala

http://www.facebook.com/pages/T%C3%B6r%C3%B6tt-%C3%93r%C3%A1k/274132035963995

Szervezet weboldala

http://www.lelemenyalapitvany.hu

Szervezet Facebook/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/lelemeny