A pályázat alapgondolata az önkéntességre, minél nagyobb tömegek megmozdítására épül. Nem véletlenül, ugyanis 2011 az önkéntesség éve az Európai Unióban. Az Unió 1983 óta rendezi meg a különféle témákra koncentráló „Európai Éveket”: minden évre megjelöl egy tevékenységi területet, amelynek célja, hogy minél szélesebb kört vonjon be, illetve felhívja a figyelmet egy kiemelt jelentőségű kérdésre. 

A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen 2001 az önkéntesség nemzetközi éve volt, az európai intézmények pedig most újra szeretnék felhívni a figyelmet erre az Európa szerte milliókat megmozgató tevékenységre.

Az önkéntesség egyébként az EU egyik alapelve. „Hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak.”

Definíciója pedig: „Az önkéntes tevékenységek - kifejezés a bármilyen formában végzett, formális, nem formális vagy informális önkéntes tevékenységekre vonatkozik, amelyeket a személy szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez… Az önkéntes tevékenységek nem helyettesítik a hivatásszerű, fizetett munkalehetőségeket, de hozzáadott értéket nyújtanak a társadalom számára.”

Bővebben az önkéntesség európai évéről itt olvashatsz.