Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kinek adnál ötmilliót? Bemutatkoznak a pályázók

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A NIOK Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek , alapítványok és egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért.  Sorozatunkban bemutatjuk a 30, már a "középdöntőbe" jutott pályázót és programját.

Az Együttható pályázat szavazása már elindult az OTP Bank Facebook-oldalán. Itt te is eldöntheted, hogy melyik pályázat szimpatikus annyira, hogy a négytagú zsűri (Szalóki Ági, Till Attila, Gerencsér Balázs és Nagy Zoltán Péter) elé citálnád. ABC-sorrendben az első öt program:

Program neve: "MENTA" Mentori Együttműködés - Női Támogatói Alapprogram

Szervezet neve: Magyarországi Női Alapítvány (MONA)

Info a szervezetről

A MONA – Magyarországi Női Alapítvány 1992-ben alapított, párt-semleges, közhasznú szervezet. A szervezet küldetése olyan közéleti viták kezdeményezése, amelyek megmutatják a női és férfi szerepek gazdagságát és egyenrangúságát egy demokratikus társadalomban, de feltárják a méltánytalan egyenlőtlenségeket is, amelyek a mai napig jellemzik a nők helyzetét a gazdasági, szociális és politikai szférákban.

A projekt bemutatása

A projekt célja egy olyan hosszútávon is fenntartható mentorhálózat létrehozása, mely nagyobb távlatokban a nemek közötti társadalmi esélykülönbségek csökkentését eredményezné az által, hogy hozzájárul a nők munkaerő-piaci integrációjához. A projekt kezdeti szakaszában a mentoráltak csoportját olyan fiatal nők jelentenék, akik Budapesten tanulnak/élnek, de az ország más területeiről érkeztek, esetleg állami gondozásból kerültek ki. Az ő munkaerő-piaci integrációjukat pedig olyan nők (mentorok) támogatnák, akik már stabil kapcsolati és tapasztalati tőkével rendelkeznek ezen a területen. A projekt első, kezdeti szakasza hozzávetőlegesen 15-20 mentorált-mentor pár együttműködését jelentené, amely párok elsősorban a mentoráltak igényeinek és preferenciáinak figyelembe vételével jönnének létre.

A projekt hatásai

Legalább 15-20 mentorált-mentor párt tervezünk összeállítani. A mentorprogram hosszú távon hozzájárul a nemek közötti esélyegyenlőtlenségek csökkentéséhez, azáltal, hogy elősegíti a nők munkaerő-piaci/professzionális integrációját, fejleszti kapcsolatrendszereiket., erősíti a nők közötti szolidaritást, a nők önsegítő és önérvényesítő készségeinek fejlődését. A program hozzájárul a társadalmi különbségek enyhítéséhez: ez nem csak a hátrányos helyzetű egyének érdekét, de a társadalmi stabilitás célját is szolgálná. A kölcsönös megbecsülésen alapuló társadalmi együttélést szolgálja, ha a program révén személyes-szakmai kapcsolatok alakulnak ki roma és nem roma származású nők között, és ha ezáltal a roma és nem roma közösségek közelednek egymáshoz.

A szervezet weboldala

http://www.mona-hungary.hu/

A szervezet Facebook-/IWIW/egyéb-oldala

http://hu-hu.facebook.com/mona.alapitvany 



Program neve: 12+... : AZ ÉRTÉK A MÉRTÉK

Szervezet Neve: Baltazár Színház Alapítvány

Info a szervezetről

Jelenleg a társadalmunk valójában sok kisebb-nagyobb, önálló részből áll. Egészséges társadalomról viszont akkor beszélhetünk, ha minden tagja egyazon közösség részének érezheti magát. A cél az, hogy egy világunk legyen, ami attól szép, hogy színes.

A PROJEKT BEMUTATÁSA

12+…: AZ ÉRTÉK A MÉRTÉK

Ma válságról beszél mindenki, de legfőképpen az értékek válságáról kell beszélnünk. Ennek oka az, hogy szem elől vesztettük azokat az örök emberi értékeket, amelyek segíthetnének minket a nehéz helyzetekben.

A 2010-ben bemutatott, 12 Parancsolat című reklámfotó-kiállítás célja, hogy rávilágítsunk a mindennapi élethez nélkülözhetetlen emberi értékek jelentőségére. A kiállítást ezúttal az ország különböző pontjain található iskolákba visszük el. A tanulóknak pályázatot hirdetünk, hogy a látottakat tovább gondolva hozzanak létre saját képeket, újabb és újabb értékeket mutatva be. 

A pályaművek a Baltazár Színház Arany lépés című előadásával egybekötött rendezvényen állítjuk ki, a legjobb művek alkotóit a kiállításhoz kapcsolódó nyereményekkel díjazzuk.

A PROJEKT HATÁSAI

A 12+… programja 12 megye fiataljait szólítja meg, rámutatva az emberi értékek jelentőségére. Együttműködésre, közös gondolkodásra és munkára buzdítunk mindenkit, függetlenül az egyéni feltételektől és körülményektől. Értékeket mutatunk és értékek teremtésére adunk lehetőséget: alkotni hívjuk a következő generáció képviselőit… A program során óvatos becslések szerint is legalább 25.000 embert mozgatunk meg, az ország minden tájáról. Célunk, hogy a jelenlegi, elanyagiasodott társadalom újraértelmezhesse az érték fogalmát, hogy a következő generációk emberibb, valósabb értékek szerint mérő társadalomban élhessenek.

A szervezet weboldala:

http://www.baltazarszinhaz.hu

A szervezet Facebook-/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/BaltazarSzinhaz

A projekt weboldala

http://www.facebook.com/pages/12-AZ-%C3%89RT%C3%89K-A-M%C3%89RT%C3%89K/175962229163232



Program neve: Dunatanösvény 2012

Szervezet neve: Valyo, Város és a Folyó - Artopolis Kulturális Egyesület

Info a szervezetről

Az Artopilis Egyesület negyedik éve szervezi meg a Placcc helyspecifikus művészeti fesztivált Budapest utcáin. A fesztivál közterületen vagy különleges ritkán látogatható helyeken zajlik. Egy-egy fesztiválon 4-5 külföldi illetve magyar produkció kerül bemutatásra, két-három képzőművészeti alkotás mellett. A Valyo csoport célja, hogy összekapcsolja Budapestet és legnagyobb természeti kincsét a Dunát. A projekt során a civil szféra alkotó erejével és a művészet összefogásával születhettek olyan sikeres helyszínek és rendezvények, mint a Stég, ami egy uszályon berendezett közpark volt, vagy a petanque- és a kacsakő-bajnokságok, amik sok-sok embert levittek a Duna-partra, hogy megismerjék, megérezzék a folyót és hangulatát.

A projekt bemutatása

Szeretnénk létrehozni egy tanösvényt Duna partján, Budapest belvárosában, mely végigvezeti a folyóparton a látogatókat. Ahol lehetőségük lesz elgondolkozni és megpihenni közvetlen a folyó közelségében. Ahol ábrándozhatnak arról, hogy milyennek szeretnék látni a partot, közvetve elérve azt, hogy környezetükről, jelenükről, jövőjükről először ösztönösen, majd később tudatosan egészségesebb mentális állapotba kerüljenek. Ahol motiváljuk őket, hogy proaktívan tegyenek a környezetükért és ezen belül a Dunáért. A tavaly nagy sikerrel megrendezett Dunatanösvényt szeretnék elkészíteni a 2011-ben szerzett tapasztalatokat felhasználva, több ember bevonásával, interaktívabbra és látványosabbra.

A projekt hatásai

Körülbelül 100 ember fog részt venni a projekt megvalósításban. A megvalósítás után a projekt minden helyszíne szabadon látogatható lesz. Tavalyi hasonló, de kisebb volumenű projektünknek 2-3000 látogatója volt. A sajtóból több százezren értesültek róla, hírt adott a helyi, kerületi újságoktól kezdve egészen az országos kereskedelmi televíziókig számos médium. Ezen híradások alapján, ha csak néhány százalékuk tudatába sikerült eljuttatni az üzenetet a Dunáról és az életében játszott szerepéről, vagy arról, hogy miért lenne fontos, hogy visszafoglalják maguknak a folyót, amit eddig csak távoliként szerettek, akkor már elindulhat társadalmi szinten egy olyan változás, ami pozitív irányba viszi a Duna ügyét. Budapesten a városvezetésben, a szakmában és az itt élők körében érezhetően megindult valamilyen mozgolódás a témában. Amennyiben a közbeszéd meghatározó témájává tudjuk tenni, joggal várhatjuk, hogy előremozdulás történjen. Ha a fejlesztések a városlakók számára pozitív irányúak lesznek, akkor munkánk egész Budapest életére hatással lehet.

A szervezet weboldala

http://valyo.hu

A szervezet Facebook-/IWIW/egyéb-oldala

http://facebook.com/valyovalyo
http://www.facebook.com/dunatanosveny
http://dunatanosveny.hu

A projekt weboldala

http://www.facebook.com/dunatanosveny



Projekt neve: Figyelemfelhívás a bélrák önkéntes szűrésére

Szervezet neve: Magyar ILCO Szövetség

A Szövetség átfogó hosszú távú célja: Magyarországon élő stomások mentális-egészségi állapotának javítása a jelenlegi állapot rosszabbodásának megakadályozásának segítése, életminőség javítása és az élettartam jelentős meghosszabbítása. Közvetlen rövid távú célok Pozitív gondolkodás: a depresszióra való hajlamosság csökkenése, a belső lelki egyensúly helyreállása, az akaraterő erősítése. Minimálisra csökkenteni a kezelések okozta fizikai és pszichés terheket, azaz a stomás betegek egészségügyi rehabilitációjának elősegítése; tájékoztatás a korszerű gyógyászati segédeszközökről, rehabilitációs módszerekről; a betegségük miatt a társadalom perifériájára szorult stomások társadalomba való visszailleszkedésének támogatása; a stomás felnőttek és gyermekek számára a sorstársaikkal való találkozás segítése.

A projekt bemutatása

Magyarországon mind a primer, mind a szekunder prevenció alacsony színvonalú, a szűrővizsgálatok rendre elmaradnak. A lakosság egészségügyi ismeretei hiányosak, nem ismerik a betegséget, nem tudják mik az előjelek A pályázati program ezt a hiányosságot kívánja pótolni. Tájékoztató, felvilágosító kampányokkal kívánja felhívni a lakosság figyelmét a betegség megelőzésének és korai felismerésének lehetőségeire tájékoztató anyagokkal, szélesebb körű nyilvánosság révén. Hozzá kíván járulni a betegség minél nagyobb számban és minél korábbi stádiumban való felismeréséhez és ahhoz, hogy a betegek a megfelelő helyen a megfelelő kezelést kapják. A program elsődleges vezér gondolata, hogy az egészséggel kapcsolatos egyéni felelősségre tanítson: arra, hogy fájdalommentes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, kis odafigyeléssel a betegség, a stomaképzés megelőzhető.

A projekt hatásai

A pályázati program által nyújtott információ várhatóan kb. 10000 emberhez jut el. A program hatása következtében a béldaganatos betegségek időben való felismerése jelentősen javítja a betegség kezelésének esélyeit és általa elkerülhető a stoma kialakításának szükségessége, csökken az orvosi beavatkozás után maradandó egészségkárosodást szenvedők száma, növekszik a sikeres beavatkozások száma. A megfelelő tájékoztatás és a prevenció révén csökken a betegségben értintettek száma, a béldaganatos betegségek megelőzésében fontos szerepet játszó egészséges életmód, elsősorban egészséges, korszerű táplálkozás más betegségek megelőzésében, elkerülésében is jelentős szerepet játszik, tehát csökken az egyéb megbetegedések száma is.

A szervezet weboldala

http://www.ilco.hu



Projekt neve: Game Station

Szervezet neve: Kamasztér Alapítvány

Info a szervezetről

A Kamasztér Alapítvány szabadidős ifjúsági szervezet. Az alapítvány célja a fiatalok életminőségének javítása a tudatosság, a gondolkodás és különböző készségek, képességek fejlesztésén keresztül. Elsődleges cél az iskolai lemorzsolódás csökkentése, a szakképzésbe, a munkaerő-piacra történő sikeres belépés elősegítése, továbbá a fiatalok társas (szociális) kapcsolataik bővítése, közösségi, közéleti részvételük fejlesztése, családi életre való felkészítése, életpálya-tervezésük tudatosságának erősítése.

A szervezet Facebook-/IWIW/egyéb-oldala

http://www.facebook.com/pages/Kamaszt%C3%A9r-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/265049553540337?ref=ts

A projekt bemutatása

A Kamasztér Alapítvány projektje a társadalmi normák javítására, a társadalmi értékek pozitív irányú elmozdítására épül. A játék jellemformáló erejével kívánunk eredményt elérni és a játékot a fiatalok és felnőttek csoportjának szabadidős szokásaiba beépíteni. A program célja a játék, mint tevékenység népszerűsítése, megszerettetése valamint a játékon keresztül közösségek létrehozása, fejlesztése. A tervezett program játszóházak, játszódélutánok lebonyolítására ad lehetőséget térítésmentesen a jelentkező közösségek számára, melyet a programhoz csatlakozni kívánó önkéntesek bonyolítanak le. Az önkéntesek Játékmesteri képzettséget szereznek az alapítvány akkreditált pedagógusképzése alapján. A program számára beszerzett játékkészlet lehetőséget nyújt a projekt hosszú távú fenntarthatóságára.

A projekt hatásai

A projekt elképzeléseink szerint hosszú távon fenntartható az alábbi szempontok miatt: - A projektben résztvevő önkéntesek játékmesteri képesítést szereznek. A képzésen szerzett tudást a gyakorlatban hasznosítják és megalapozzák. Ezzel a tudással és az önkéntes munkával egyéni fejlődést érnek el, mely későbbiekben pozitívan hat mind a munkapiaci helytállásukra, mind pedig tanulmányaikra. - A szerzett tudásukkal továbbra is maradhatnak az alapítvány önkéntes munkatársai, mellyel hozzájárulnak a szervezet fejlődéséhez, stabil működéséhez. - A projekt során megvásárolt játékok hosszú távon alkalmasak hasonló játszóházak illetve játszódélutánok megtartására - a program során létrejött közösségek számára igény alakul ki a közös játszódélutánok folytatására, a program közösségfejlesztő ereje miatt. - A projekt 20 fő önkéntest és körülbelül 2000 fő résztvevőt érinthet.

A szervezet weboldala

http://www.kamaszter.hu

A projekt weboldala

http://www.kamaszter.hu

0 Tovább

Kinek adnál ötmilliót? Szavazz!

Döntsd el te, hogy a harminc szervezet pályázatai közül melyik öt jusson a zsűri elé. Szalóki Ági mindenkinek drukkol, Till Attila a tartalomra koncentrál a zsűri tagjaként. Te kinek adnád az ötmilliót?

A facebookos közösség segítségével választja ki 2012 legjobb támogatandó programját az OTP Bank. A NIOK Alapítvánnyal együttműködésben indított Együttható pályázaton civil szervezetek , alapítványok és egyesületek indulhattak el a 3-5 millió forintos támogatásért.  Az Együttható pályázat szavazása már elindult az OTP Bank Facebook-oldalán. Itt te is eldöntheted, hogy melyik pályázat szimpatikus annyira, hogy a négytagú zsűri elé citálnád.

A NIOK szakmailag leszűrte a felhívásra beérkezett 120 pályázatot, így a facebookos szavazáson már 30 programra lehet szavazni. A szavazatok alapján az első 5 pályázat kerül a zsűri elé, melynek tagja Nagy Zoltán Péteren, az OTP Bank marketingigazgatója, Gerencsér Zoltán, a NIOK igazgatója, Szalóki Ági énekesnő és Till Attila színész, rendező.

Fotó: Pályi Zsófi

Nagy Zoltán Péter a szavazást is elindító sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy nagyvállalat elhatározása nem elég ahhoz, hogy fel tudja mérni, miben érdemes segíteni. Az a tapasztalat, hogy kell a szakmai segítség. „Mi ezt a NIOK-ban találtuk meg.” – mondta.

Gerencsér Balázs, miután gratulált mind a 120 pályázónak, felhívta a figyelmet arra, hogy a „középdöntőbe jutott” 30 pályázat jól bemutatja, hogy milyen színes a civil szektor. Szerinte most különösen szükség van az Együtthatóhoz hasonló lehetőségekre, mert éppen az ilyen kisebb méretű programokra lehet legnehezebben támogatást kapni.

A hétfőn kezdődött szakaszban elsősorban az mutatkozik meg, hogy ki, milyen módszerrel tudja bemutatni a projektjét és hogy ki hány támogatót tud mozgósítani – mondta Gerencsér. Egyértelmű, hogy sok jó helyre találhat a pénz és a támogatás, de reméljük, hogy mindegyik szervezet nagyobb ismertségre is szert tesz.

Szalóki Ági már „lájkolta” az oldalt és azért vállalta a zsűrizést, mert egy számára evidens és fontos ügyet képvisel. „Az életem arról is szól, hogy a zene segítségével meg tudjak szólítani embereket és összeköthessem őket. Ami pedig a NIOK munkáját illeti, le a kalappal előttük” – mondta.  „Előzetesen végigolvasni az összes pályázatot nagyon kemény munka lehetett. Tapasztalatból mondom, hogy ez fizikailag és lelkileg is hatalmas erőfeszítés.

Fotó: Pályi Zsófi

Nehéz eldönteni, hogy például egy családi magánóvodát vagy fogyatékkal élőket támogassunk. Hiszem, hogy jó döntés fog születni és remélem, hogy ennek a kezdeményezésnek lesz még folytatása. Drukkolok mindenkinek!” – tette hozzá.

Till Attila saját elmondása szerint sokféleképpen vett már részt hasonló kezdeményezésekben, és ha ideje engedi, szívesen segít. „Van az a romantikus mondat, hogy segíteni jó, de van egy érzésem, hogy nem csak ezekkel a mondatokkal jutunk előre… Nem az a lényeg, amit mi csinálunk, mert az a minimum. Inkább koncentráljunk arra, amit ők csinálnak; ezek a civil szervezetek viszik a munka oroszlánrészét.”- mondta.

Fotó: Pályi Zsófi

„Rangsort nehéz felállítani különböző alapítványok között. Mi mindenesetre minden tudásunkkal azon leszünk, hogy mindenki számára elfogadható legyen a győztes.” – mondta Till Attila és hozzátette: Fontos ugyanakkor az is, hogy minden résztvevő szereplő kap valamit, mégpedig a publicitást.” Az biztos, hogy mi a zsűriben a tartalmat fogjuk előtérbe helyezni és annak alapján választani.

A 30 szervezetet és programját itt találod meg és ugyanitt szavazhatsz is a legszimpatikusabbakra. 

0 Tovább

Kis ráfordítással nagyot tenni - origósok a segítésről

Az Origo munkatársai válaszoltak arra, hogy hol toboroznának önkénteseket, miben segítenek, segítenének ők és miért érzik úgy, hogy adni jó.

Bellay Szilvi, lapmenedzser

Hogyan toboroznék embereket segíteni? Példamutatással. Mindenképpen az interneten. Érzelmi zsarolással; nem csak, de főleg arra apellálva, hogy mindenki szeretni jó fejnek érezni magát. És hogy nem az vagy, ami a névjegykártyádra van írva, ha van egyáltalán, hanem az, amit teszel, amiért lelkesedsz.

Sokat voltam önkéntese a Bátor Tábornak, tanítottam gyerekeket fotózni, voltam jótékonysági futó, szemétszedő, toborzó, tombolaárus, transzparens, ajándékgyűjtő, rendezvényszervező, de mindig változik, korszakaim vannak. Van, amikor konkrétan szeretek tenni valamit, van, amikor lehetőséget szeretnék teremteni, hogy mások tehessenek és van, amikor épp nem akarok semmit, csak örülök, hogy ismerek olyanokat, akik tesznek valamit.

Azt gondolom, hogy most a hajléktalanokat segítő szervezeteknek nagy szükségük van a támogatásra, de alapvetően az oktatásban hiszek, legyen az felnőtteknek vagy gyerekeknek. Ezekhez kapcsolódó pályázatoknak örülnék.

Vértessy Zsófia, postr szerkesztő

Mindenképpen a neten szereznék támogatókat egy új vagy már létező kezdeményezéshez. A személyes toborzás általában tolakodó nekem, és az ember nem tud higgadt, átgondolt döntést hozni, hanem vagy rögtön hárít, vagy elhamarkodottan ígérget. Saját tapasztalatom szerint a vonatkozó szervezet weboldalán vagy közösségi oldalán elhelyezett egyértelmű, átlátható, a célokat és feladatokat összeszedő felhívás ér célt leginkább, hisz önkénteskedni alapvetően belső indíttatásból kezd az ember, és olyankor már célirányosan keres. Vagy van egy szektor, ami érdekel, és azon belül keresgélsz, vagy valamilyen élmény – film, könyv, hír – hatására keresed meg az adott szervezetet.

És hogy miért jó a segítés? Csupa közhely, a legnagyobb közülük, hogy végre csinálsz valami értelmeset, ami a mókuskeréken kívül van. És tényleg. Ráadásul könnyen elmélyítheti az ember érdeklődését, és ha elszánt és szerencsés, még pályát is módosíthat a végén.

Olyan pályázatot látnék szívesen, ami nem csillog, nem látványos eredményekkel operál, hanem elkötelezetten segít ott, ahol a legjobban kell. Ha széles összefogásban kell gondolkodni, akkor a sok családban feleslegessé vált holmik begyűjtése, reciklálása, rászorulókhoz való eljuttatása ilyen lehet.

Nekem a bevándorlóknak való magyar nyelvtanítás mindenképp emlékezetes volt, mert piszok nehéz dolog az ember anyanyelvét tanítani előképzettség nélkül, pláne úgy, hogy rájössz, gyakorlatilag lehetetlen megtanulni. A másik a leszakadó település roma közösségében tartott jóga volt, ami talán a legtöbb meghökkentő és pozitív élményt adta eddig.

Bányai Zsolt, Videa főszerkesztő

Klasszikus marketing eszközökkel toboroznék. Hatnék az érzelmeikre, és/vagy jól felhergelném őket; ha dühösek, jönnek.

Nekem a jó pályázat nem politikai színezetű, ízű és nem az Újlipótban élő 3 db kacsafarkú szender megmentését tűzte ki célul. Elsősorban olyan pályázatokat látnék szívesen, ami hátrányos helyzetű gyerekek oktatását, továbbképzést segíti, nem kizárólag Budapesten.

Én a Havanna lakótelepet jártam végig egyszer, és a több hónapja, éve nem fizető lakókat győztem meg arról, hogy egy civil szervezet kezdeményezésére létrejött önkormányzati adósságrendezési módszer jobb, mint a végrehajtó.

Lozsányi György, tervező grafikus

Hol lehet elérni az embereket? Közösségi oldalakon olyan akciókkal, amelyek érdekesek (Bátor Tábor futás), rendbontóak (XY óvoda számára kerítésfestés szájjal verseny), vagy szórakoztatnak (koncert a hátrányos helyzetű lepkékért, flashmob a látáskárosultakért...). Emellett figyelemfelkeltő videók, képek terjesztésével akár. A szükségesség és az egyéni felelősség kiemelésével, bemutatva, hogy egy személy segítségével mekkora változás állhat be. 

Olyan pályázatot látnék szívesen, ami megmozdít úgy, hogy felkelti a tenniakarásom. Kevés időráfordítással nagyot tenni, feláldozni valamilyen értékem valakiért.

Ami most nagyon foglalkoztat, az egy olyan akció, amely magányos nyugdíjasoknak segít bevásárolni. Görögországban láttam egy biciklis srácot, aki egy erkélyről kötélen leeresztett kosárba tette egy néninek a kenyeret, tejet, és talán cukrot.

Ez indította el a gondolatot, hogy ez milyen olcsó és mégis mekkora segítség egy idős embernek. Biztosan akad a házban, ahol lakom egy ember, akinek megvehetném amire szüksége van, amikor a magam is bevásárolok. Nem nagy szám, az autómban elfér. De nem csöngetek be minden lakásba, hogy nincs itt egy nagyi, akinek vehetnék zsömit? Ilyesmi, szervezetten nagyon be tudna jönni.

Jó lenne kreatív koncerten zenélni, flashmobon részt venni, ruhát is gyűjtenék, segítenék kezelni a hajléktalanok elszállásolást és gyerekekkel is foglalkoznék. A zenekarommal éveken át karácsonyi koncerteket játszottunk a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban lakó hátrányos helyzetű gyerkőcöknek.

Jankovics Soma, Üzleti Negyed

Az önkéntességhez kell egyfajta intelligencia annak belátására, hogy az „ingyen” felkínált munkánkért nem azonnal kapjuk meg a fizetséget és nem feltétlenül anyagi formában. Mert hogy fizetség mindig van. Mindenki szeretne tartozni valahova, érezni, hogy hasznos, erre meg tök jó lehetőség az önkénteskedés. Elég, ha annyit vállalsz, amit az erőd enged, elég, ha két óra láblógatást feláldozol, ha csak annyi időd futja.

Tanítottam középiskolásokat egy egyetemi diákszervezetben. Pénzbeli fizetés ezért nem járt, az ellentételezést egy fantasztikus csapat adta, ahol barátokat ugyanúgy szereztem, mint értékes kapcsolatokat.

Hiszek benne, hogy lemaradó társadalmi csoportokat az oktatáson keresztül lehet segíteni leginkább. Nem halat adni, hanem megtanítani halászni, ugyebár. Szóval én támogatnék minden, tanítással foglalkozó önkéntes szerveződést, akár a legkisebbeket, akár felnőtteket karolnak fel. Szívesen tanítanék még, de emellett érdekelne egy nem radikális természetvédő program is.

Mózer Krisztián, tervező grafikus

Ha megfelelő emberek között vagy, akkor nem kérdés a többieket „rávenni”, hogy önkéntességi alapon működő dolgokban részt vegyenek. Én biztos, hogy először homogén csoportokon (azonos érdeklődési kör, világlátás, stb.) belül próbálkoznék egy fontos téma megismertetésével és azzal, hogy rávegyem őket, segítsenek.

Én, sajnos nem vagyok túl aktív ezen a téren, de régebben, amikor az egyik barátom egy szeretetszolgálatnál dolgozott, hordtunk élelmet és meleg ital hajléktalanoknak. A kisebb szervezettségű / akár teljesen egyéni akciókban jobban hiszek. Olyan önkéntes tevékenységben vennék részt szívesen, melyek hamar látható / érezhető eredményt produkálnak. A sikerélmény baromi jó ösztönző erő.

Az élet számtalan területén szükség van önkéntességre. Ha feltétlen ki kell emelnem dolgokat, akkor talán a idősek / hátrányos helyzetűek felzárkóztatását és a környezetvédelmet / takarékosságot érintő témákat tartanám a legfontosabbnak teendőknek). Ugyanakkor az apró dolgok nagyon fontosak, ha például mindenki naponta csak 5 percet mosolyogna az utcán, villamoson, buszon, a másikra csak úgy, azt hiszem, hogy sokkal jobban érezné magát mindenki.

0 Tovább

Köszönd meg, hogy adhatsz - tévések a segítségről

Naponta látjuk őket a képernyőn, felismerjük az utcán, most pedig egy másik oldalukat is megmutatják. Demcsák Zsuzsa, Tatár Csilla, Joshi Bharat és Váczi Gergely beszélt az önkéntességről, a segítésről és arról, hogy hozzájuk milyen célok állnak közel.

Váczi Gergely

Közösségi összefogás nélkül egyszerűen nem megy már. A válság ráadásul rá is erősített erre. Emellett mi magunk is jobban érezzük magunkat, ha teszünk valamit, aminek látszata is lehet. A lelkünknek is jó, ha szebb az udvar, nincs szemét a környéken, vagy éppen jobb helyen játszanak a gyerekek. Biztosan könnyebben mozdul mindenki, ha érintett, később pedig, ha a kezdő lépést megettük, akkor már fogékonyabbá is válhatunk az segítésre.

Egyébként is közösségi társadalomban élünk, és ha nem teszünk meg dolgokat ezért a közösségért, akkor elszigetelődhetünk, magányossá válhatunk.

Mi szerencsések vagyunk, mert a munkánk miatt rengeteg dologgal találkozunk és az önkéntesség is megtalál. Nemrég például rallizni vittünk rákból kigyógyult gyerekeket. Ha rászoruló, beteg gyerekeken segítesz, hirtelen megtanulod értékelni a szerencsét, amit kaptál, emellett olyan energiafröccsöt is kapsz, hogy már ezért is érdemes.

Nekem – a két kislányom miatt is - a gyerekeké a központi szerep, a legérzékenyebb terület. Alapból félek a betegségektől, amióta pedig gyerekeim vannak, azóta elsősorban őket féltem.

Így aztán megnyugtatna például, ha tudnám, hogy ez a terület a lehető legjobban le van fedve. Tulajdonképpen minden pályázat tetszene, ami gyerekekkel és az egészséggel foglalkozik.

Demcsák Zsuzsa

Szerencsére szoros otthoni közösségben élek, élünk, ahol sokat teszünk a környezetünkért. Például egy-két hétvégre kimegyünk a szomszédsággal és kihúzzuk az összes parlagfüvet vagy felszedjük a környéken a szemetet. Ez amellett, hogy büszkeség, mert szebb és otthonosabb lesz a saját lakókörnyezetünk, össze is hoz. Miközben Magyarországon nem úgy nőttünk fel, hogy önkénteskedni természetes, ha érintettek vagyunk egy témában, hamarabb mozdulunk.

Most például a kerületemnek szerveztek karácsonyi ajándékozást a fő téren. A szomszédban összegyűjtöttük a megunt játékokat, úgyhogy a gyerekek kaphatnak valamit. Örülnék, ha több időt tudnék fordítani a klímavédelemre is. Fél évig voltam klímanagykövet, akkor jobban beleláttam az ehhez kapcsolódó programokba. Sajnos most erre már nem marad idő, pedig ha tehetném, akkor feltétlenül belefolynék, mert nagyon fontosnak tartom.

Jó lenne látni egy olyan pályázatot, amit kis közösségek találnak ki. Foglalkozhat gyerekekkel, kutyákkal, bármivel. Persze, ahogy öregszem – vagy inkább megérek – én is egyre jobban megválogatom, hogy mi a fontos és én miben segítenék, de mindenképpen támogatom azt, ami közösséget tud szervezni.

Könnyebb és jobb az élet, ha jóban vagyunk a közösségünkkel, közösek a céljaink.

Tatár Csilla

 „Megvan nekem a magam baja, mit foglalkozzak én mások problémájával” Annyiszor lehet találkozni ilyen és ehhez hasonló mondatokkal. Mégis, amikor arról van szó, hogy egy jó ügy mellé lehet állni a magyar emberekben - hál’ isten - megindul a tenni akarás. A munkám során számtalan olyan elsőre reménytelennek tűnő helyzettel, vagy emberi sorssal találkoztam, ami az összefogásnak és az emberi segítségnek köszönhetően jó irányba mozdult el. Ez azon túl, hogy jó érzéssel tölti el a szíveket, reményt ad, ami talán az egyik legfontosabb emberi érzés, pláne akkor, ha kilátástalannak tűnő problémáról van szó.

Hogy milyen jellegű pályázatokat látnék szívesen? Az utóbbi pár hétben közel került hozzám egy alternatív általános iskola oktatási programja. Itt a gyerekeket abban erősítik, amiben a legjobbak, nem a hibáikra, hanem az erősségükre hívják fel a figyelmet, ráadásul megtanítják őket az együttműködésre, csoportosan sajátítják el a tananyagot, így a társas és a szociális kompetenciákat tudatosan fejlesztik.

A másik szívügyem a tehetséges magyar iparművészek segítése. Rengeteg tehetséget ad az országnak az Iparművészeti Egyetem, de sajnos az innen kikerülő friss diplomások nagyon nehezen tudnak elhelyezkedni és annál is nehezebb tudnak bekerülni a köztudatba. Jó lenne minél több olyan kezdeményezésről hallani, ami őket és persze a magyar kultúra épülését is segíti.

Emellett számos olyan jó ügy van, amit szintén nagyon közel áll hozzám, vagy amiért magam is teszk: ilyen az olvasás fontossága, az egészségmegőrzés és azok segítése, akik rossz anyagi körülmények között élnek. Az egészségügyi szűrések terén például a családomat már sikerült a jó irányba terelnem. Ha lehetőségem lesz rá, ezt szélesebb körben is „népszerűsíteni” fogom. Ezen felül családommal minden évben kétszer a összegyűjtjük a már kinőtt vagy nem használt ruhákat, és gyerekjátékokat, amik a rászorulókhoz kerülnek.

A TV2 székházában szelektíven gyűjtjük a hulladékot és kollégáimmal együtt számtalan olyan riportot forgattunk már, aminek témája a környezetvédelem volt. Így például már hetedik éve a Napló megrendezi a Nagy szemétszedési akciót, amelynek keretében, felszámolunk egy illegális szemétlerakó helyet. Az akció évről évre egyre sikeresebb és jó látni, hogy tényleg tömegeket mozgat meg.

Joshi Bharat

Azt tapasztaltam, hogy ha komoly a baj, akkor összefognak az emberek. Persze az ember szűklátókörű és gond nélkül elmegy egy-egy probléma mellett, később viszont csodálkozik, ha ő kerül bajba. Ha az empátiát felerősítjük az emberekben, akkor szinte nyert ügyünk van, mert ha az emberek elkezdenek egymással törődni, az mindenkinek jó. Csak szavak szintjén nem elég megmutatni egy-egy problémát, mindenkinek konkrét helyzeteket, szituációkat kell látnia. Én főműsoridőben, dramatizált, de valós történetek bemutatásával kezdeném. Egy probléma érzékletes ismertetése ugyanis nagyon fontos, ebben az esetben éppen a vizualitás.

Ugyanakkor nem kell azonnal valami világmegváltó és hatalmas dologra gondolni. A saját mikrokörnyezetünkben is lehet segíteni és törődni a másikkal. Mindenki saját magát mentené, miközben az ember amennyit ad, annyit bőven vissza is kap. Egy indiai mese szerint a gazdag ember nagy értékű aranypénzt ajándékoz egy mesternek, majd megkérdezi tőle, hogy miért nem hálálkodott, hiszen sokat segített neki az arannyal. A mesterember válasza pedig a tanulság: Te köszönd meg, hogy elfogadom a segítségedet, mert különben nem tudsz adni.

0 Tovább

“Aki segít, az jót közvetít” - interjú Szalóki Ágival

Szalóki Ági nem kezdő a zsűrizésben. Hitelességet és precízséget vár el a pályázóktól, nehéz döntésre számít.

Amikor a felkérést kaptam, nem sokat gondolkoztam a válaszon, hiszen nagyon közel állnak hozzám a pályázatban megfogalmazott célok.

Korábban már volt szerencsém egy hasonló projektben önkéntesként zsűrizni egy másik alapítvány megbízásából. Ez komoly felelősséget jelentett, de ami a legfontosabb, sokat tanultam belőle. Akkor, a nagyjából 200 pályázati anyag tanulmányozásával jócskán kiszélesíthettem a látókörömet. Olvastam szociális intézmények, tanintézmények napi küzdelmeiről, megismerhettem már bevált vagy csak kezdeti stádiumban lévő kezdeményezéseket, amelyek közösségteremtéssel, foglalkoztatással, gondoskodással értelmet adnak az emberi életnek. Olyanoknak is, akik már nem remélnének. Örömmel veszem, hogy a tavalyi pályázat nem egyedüli kezdeményezés. Ráadásul most ez a pályázat nagyobb publicitást is kap. Minden egyes lépés példaértékű lehet. Magyarországon sokan tesznek meg ilyen apró vagy akár nagyobb lépéseket. Ha anyagi támogatást kaphat egy-egy jó kezdeményezés, az ösztönzőleg hathat másokra is: van értelme a küzdelemnek.

Az Együttható zsűrizésénél minden esetben azokat a pályázatokat fogom előnyben részesíteni, amelyek egy adott terület problémáinak nagyfokú ismeretét, a téma iránti elköteleződést tükrözik, amelyben a pályázó által kitűzött célt szakmai tapasztalattal rendelkező csapat igyekszik megvalósítani, céljaik pedig reálisak. Részemről alapvető elvárás, hogy a pályázó szervezet legyen hiteles és precíz.

Vitai Ildikóval - fotó: Szilágyi Stefi

Közelebb állnak a szívemhez a kisebb szervezetek kezdeményezései a könnyebb átláthatóság miatt, ám az vitathatatlan, hogy a nagyobb szervezetek nagyobb infrastruktúrával és ismertséggel könnyebben eljutnak oda, ahol a segítség kell, így kis és nagy szervezet között ilyen alapon nem fogok különbséget tenni. Mindenképpen nehéz lesz a döntés, ezt előre tudom.

Művészek, internet és pedagógusok

Az önkéntesek toborzásához kell egy jó cél, kell az elhivatottság, hitelesség, rengeteg lelkesedés és az ügy érdekében lelkesíthető, mozgósítható tábor. A művészeknek könnyű dolguk van, hiszen rendelkeznek rajongótáborral. Koncerteken és hirdetési felületeiken toborozhatnak. Az internet ilyen téren csodákra képes. A pedagógusok hasonló helyzetben vannak. A gyermeki természet nem változik. Ha egy gyerek szeret valakit, követi, utánozza mindenben. Miért ne utánozza pedagógusát az önkéntességben, segítségnyújtásban?

A világ nagyban arról szól, hogy kívül keressük azt, amitől azt érezhetjük, igazán önmagunk vagyunk. Gandhi azt mondta: “Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában.” Aki segít, az jót közvetít. Weöres Sándor így ír: “Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél. Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.”

Fotó: Hajdu András

Én elsősorban zenével segíthetek. Ha csak tehetem, szívesen csatlakozom jó ügyekhez és ebből, hál’ istennek, rengeteg van. Magánemberként is úgy élek, hogy igyekszem ahhoz tartani magam, ha valaki kér, annak jó oka van, ezért megpróbálok adni. Jó volt érezni az árvíz és a vörösiszap-katasztrófa idején is az óriási összefogást. Több szervezettel vagyok állandó kapcsolatban, énekelek a születés és halál méltóságáért, környezetünk tisztábbá, élhetőbbé tételéért, az egészségesebb életért. Saját akcióim közül kettőt emelnék ki, ezek szervezése is a Facebookon történt: 2010 őszén egy kóruskoncerthez toboroztam tagokat. Az Összhang nevet viselő spontán verbuválódott kórussal a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját segítettük. Neves művészek csatlakoztak a kezdeményezéshez és két profi kórus is erősített bennünket, így közel 80-an énekelhettük Rachmanyinov, Praetorius, Arvo Part műveit. A másik egy köztér takarító akció volt, amelyre szintén többen jelentkeztek. Egy budapesti teret takarítottunk patyolat tisztára. Ovisok is segítettek. Ezt az akciót még több hasonló is követni fogja. Van még ötletem!

0 Tovább

Együttható

blogavatar

Ötleteket keresünk. Olyanokat, amelyek egy közösséget segítenek. Segíts a zsűrinek eldönteni, hogy melyik legyen a nyertes ötlet!

Utolsó kommentek